hero Lourdescommité Velden hero Lourdescommité Velden hero Lourdescommité Velden

Lourdescommité Velden

Het Lourdescommité Velden is sinds 1939 actief en zamelt geld in om zieke mensen uit Velden een tegemoetkoming te geven op de kosten van een meerdaagse bedevaart naar Lourdes of Banneux. Daarnaast organiseert het comité, in eigen beheer, diverse andere activiteiten/bedevaarten.


Het inzamelen doet het Lourdescommité Velden door o.a. 1x per jaar huis aan huis donateurskaarten te verkopen en sinds een aantal jaren ook door verkoop van artikelen: kaarsen, rozenkransen, likeur, jam e.d.Activiteiten (Klik op een activiteit om meer informatie te zien.)

Deze activiteiten zijn niet echt. Wordt gebruikt om de website te testen!!


Een bedevaart naar Lourdes

Lourdes is een stadje aan de voet van de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk. In 1858 is Maria hier achttien keer in een grot verschenen aan het meisje Bernadette Soubirous. Sindsdien is Lourdes uitgegegroeid tot de belangrijkste Mariabedevaartplaats ter wereld. Het Huis voor de Pelgrim organiseert al meer dan 100 jaar bedevaartreizen naar Lourdes aan. Elk jaar gaan er miljoenen mensen naar Lourdes om steun te zoeken bij Maria, om een kaarsje op te steken, om even stil te zijn bij de grot van de verschijningen.Banneux

Banneux is een bekend Mariabedevaartsoord. Het bedevaartsoord ontstond nadat de twaalfjarige Mariette Beco verklaarde dat Maria haar tussen 15 januari en 2 maart 1933 acht keer was verschenen en dat Maria zich toen de Vierge des Pauvres ("Maagd van de Armen") had genoemd. Ook zou zij om de bouw van een kapel gevraagd hebben; deze werd nog in hetzelfde jaar op de plaats van de Mariaverschijningen, de voortuin van het huis van de familie Beco, gebouwd en ingezegend. Haar verklaringen werden tussen 1935 en 1937 door een bisschoppelijke commissie onderzocht. Vanaf 1948 bouwde men aan een basiliek. Op 19 maart 1942 gaf bisschop Kerkhofs van Luik toestemming tot de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux en op 22 augustus 1949 bevestigde hij het bovennatuurlijk karakter van de verschijningen, waarna in 1952 de erkenning door het Vaticaan volgde. Beco trad later in het huwelijk en leidde een eenvoudig familiaal leven.Tienray Klein Lourdes

In 1874 heeft pastoor Maessen de verering van Onze Lieve Vrouw van Lourdes naar Tienray gehaald, naast de reeds bestaande verering van Onze Lieve Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Deze verering leidde in 1877 op verzoek van de bisschop tot de toekenning van de eretitel KLEIN LOURDES door Paus Pius IX aan Tienray. Dit betekent dat voor Tienray dezelfde rechten en plichten gelden als voor Lourdes. In 1888 werd vervolgens een kopie van de grot van Lourdes nagebouwd in de kerk zelf.